Hogy ismerünk fel egy álhírt?

Manapság tele van az internet különféle weboldalakkal. Minden információ csak egy kattintásnyi távolságba került.

 

Ennek vannak előnyei, de hátrányai is. A legnagyobb hátrány, hogy elég sok álhír is megjelenik, amit sok ember idő vagy egyéb hiányában nem ismer fel.

 

Íme egy rövid útmutató arról, hogyan lehet felismerni egy álhírt:

 

1. Nézd meg jól a címet

 

Sok álhíreket terjesztő weboldal más, megbizható weboldalakhoz hasonló címet használ, hogy ezzel is becsapja az olvasókat.

 

2. Nézd a cikk stílusát

 

A sok felkiáltójel a címben mindig gyanús. Sok weboldal arra pályázik, hogy valami nagyon hangzatos címet válasszon, ami vonzza a látogatókat.

 

Amikor olyan címekkel találkozunk, hogy Blablabla, és a reakció elképesztő, vagy Tíz valami és a hetediktől elsírtam magam, vagy hasonlók, ez szinte mindig valami kamu weboldal.

 

3. Vizsgáld meg az oldalt

 

Érdemes jobban szétnézni, ha egy új weboldalra kerülünk. Meg kell nézni, hogy milyen jellegű cikkeket osztanak meg, van-e valami leírás az oldalról.

 

Vannak olyan weboldalak, amelyek direkt paródiacikkeket írnak, de ők általában meg szokták ezt említeni valahol az oldalon.

 

4. Ellenőrizd máshol az információkat

 

A régi mondás szerint "A Google a barátod". Érdemes a cikk információit már ismert és megbízható oldalakon is ellenőrizni.

 

Bár a Wikipédia szabadon szerkeszthető, az ott lévő információknak is utána lehet nézni a forrásoknál.

 

5. Vannak linkek a forrásokról?

 

Apropó források. A legtöbb tudományos jellegű cikknél mindig meg vannak említve a források. Ezek lehetnek kutatások, vagy szaklapok által megjelenített írások, ahol le lehet ellenőrizni a cikk igazságtartalmát.

 

6. Van információ a cikkben szereplő emberekről vagy a cikk írójáról?

 

Ha a cikkben szerepel egy kutató vagy professzor neve, akkor érdemes ennek utánanézni. Mik jelentek meg eddig tőle? Milyen cikkekben, milyen oldalak említik a nevét?

 

Ugyanez érvényes a cikk írójára is.

 

7. Más oldalak is megosztották?

 

Érdemes a cikk néhány kulcsszavát beírni a keresőbe és ellenőrizni, hogy vajon ismert, megbízható oldalak is írtak-e róla.

 

Sok álhíreket terjesztő oldal szokása, hogy szóról szóra átveszik egymás cikkeit, ezért érdemes kimásolni egy részt a cikkből és erre rákeresni. Ha sok más gyanús című oldalon is szerepel a részlet, akkor nagy eséllyel nem igazi a hír.

 

8. Rossznak állítja be a mai tudományt?

 

Sok összeesküvés-elmélet és álhír terjesztő oldal jellegzetessége, hogy az igazi tudományt gonosznak, korruptnak állítják be, akik minden fontos információt elhallgatnak az emberek elől.

 

Ha a cikkben hasonló kijelentéseket találunk, ahol vagy az orvosokat, vagy a fizikusokat ilyennek írják le, akkor valószínű, hogy egy kamu oldalon vagyunk.

 

9. Álhír lebuktató oldalak

 

Manapság már annyi az álhír, hogy már megjelentek az ezek lebuktatására szakosodott oldalak.

 

Angol nyelven a leghíresebb a www.snopes.com, de magyarul is van néhány:

 

www.urbanlegends.hu

www.humbug.blog.hu

www.kodpiszkalo.blog.hu

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én