Félreértett kémia

Előző cikkemben már írtam arról, hogy sok ember félreérti a mai tudományt.

 

Az egyik legtöbb félreértés véleményem szerint a kémiában van és ezt sajnos elég sok csaló igyekszik kihasználni.

 

1. Vegyi anyagok

 

Nagy divat manapság néhány ételadalékra rámondani, hogy "vegyii anyagok". Az igazság az, hogy körülöttünk minden az.

 

A csalók hajlamosak eltúlozni egyes dolgokat, csak azért, hogy a saját termékeiket reklámozzák. Ehhez szükséges az, hogy a vásárlót megijesszék.

 

Ki szeretne például savat enni? A "sav" szóról mindenkinek valami maró hatású anyag jut eszébe. Pedig ott van az aszkorbin sav, vagy más néven C vitamin, vagy az acetilszalicilsavm vagyis az aszpirin.

 

Egy átlagos banánban van glutaminsav, aszparaginsav, és mirisztinsav is. Emellett hisztidin, leucin, szerin és glicin is található benne.

 

Ide tartoznak az úgynevezett E betúk is. Ezekből is van sok a banánban: E-300, E-306, E-515, E-101, E-106, valamint E-460.

 

A kékáfonyával hasonló a helyzet: E-163a, E-163b, E-163e, E-163f, és E-160. Ezenkívül még olyan anyagok is vannak benne, mint a triptofán, fitoszterol, etil-etanát, butiraidehid és alpha-terpinén.

 

2. Természetes

 

A csalók egyik szlogenje az, hogy náluk minden természetes. Attól, hogy valami természetes, még nem biztos, hogy jó is számunkra.

 

Igen, a gyümölcsök, zöldségek valóban jók és ajánlott is a fogyasztásuk, de ne felejtsük el, hogy a légyölő galóca és a mandragóra is természetesek.

 

Sokan emiatt elutasítják a gyógyszertárakban található tablettákat is, mondván, hogy azok nem természetesek.

 

Viszont a citromban található C vitamin és a tablettákban található C vitamin között egyáltalán semmiféle különbség nincs.

 

Egy anyag nem attól hasznos számunkra, hogy a természetben fordul elő, vagy egy laborban állították elő. Maga az anyag a fontos.

 

3. Méreg

 

A csalók egyik másik módszere, amivel az embereket ijesztgetik, az, hogy bizonyos anyagokra rámondják, hogy "méreg".

 

Minden anyag csak bizonyos mennyiségeken számít méregnek. Az emberi testben például arzén és ólom is található, viszont olyan kis mennyiségben, amiben még nem ártalmasak.

 

Nagy mennyiségben szinte minden anyag ártalmas az ember számára. A középkorban például volt olyan kivégzés, hogy szerencsétlen ember torkán 30-40 liter vizet nyomtak le.

 

Angliában volt egy férfi, bizonyos Basil Brown, aki A vitamin túladagolásban halt meg, miután rengeteg répalevet ivott több napon át.

 

Nagyon kevés olyan anyag van, amely nem halálos nagyobb dózisban. Ilyen például a C vitamin, amely jól oldódik vízben, ezért hamar lebomlik a szervezetünkben.

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én