A szkeptikus gondolkodás

Sokszor halljuk azt a kifejezést hogy "józan paraszti ész". Sokan ezzel próbálják megmaygarázni az élet kisebb-nagyobb dolgait.

 

A baj ezzel csak az, hogy ez a józan paraszti ész azt jeleni, hogy az ember a világ jelenségeit az eddigi tapasztalatai alapján igyekszik megmagyarázni.

 

Ezzel csak az a gond, hogy a világ nem úgy működik, mint a közvetlen környezetünk. Vannak dolgok, amelyek homlokegyenest ellentmondanak ezeknek.

 

Elég csak visszamennünk két évszázadot, amikor sokan azt hitték, hogy a levegőnél nehezebb tárgyak nem tudnak repülni, vagy hogy ha az ember 50 kilométer/órás sebesség felet képtelen utazni.

 

Manapság a tudomány észveszejtő tempóban fejlődik, nem csoda, hogy az emberek többsége képtelen követni.

 

Ezt sajnos a csalók gyakran ki is használják, hogy pénzt facsarjanak ki az emberek tudatlanságából. Ezért van az, hogy mostanában minden évben van legalább 5-6 világvége.

 

Rengeteg könyv jelenik meg, amelyek fél- vagy áltudományos témákról szólnak és ezek közül néhány igencsak sikeres.

 

Van sok önjelölt "guru", akik hatalmas vagyonra tettek szert ebből. Ezek között talán Osho és Deepak Chopra a legismertebb.

 

Ezenkívül sok bolt kínál gyógyító kristályokat, mágneses karkötőket, "mágikus" vízet, ami mindent meggyógyít, és sok hasonló haszontalanságot.

 

Ezek véleményem szerint nagyon veszélyes dolgok, mivel sok ember az orvosi gyógymódok helyett ilyenekhez fordul, ami sok esetben a halálukhoz is vezethet.

 

A következő cikkekben bemutatok néhány áltudományos "gyógymódot".

Ajánló
Kommentek
  1. Én