A ruhák cimkéinek a szimbólumai

 

Bizonyára észrevették, hogy minden ruhának a cimkéjén egy sor furcsa szimbólum van. Azt viszont sajnos sehol sem tanítják, hogy ezek a jelek mit is jelentenek.

 

Lássuk hát őket közelebbről!

 

Alapvetően öt jel van és ezek variációi szoktak megjelenni: vízzel teli teknő, háromszög, négyzet, kézi vasaló és kör.

 

A vízzel teli teknő a mosást jelképezi. A teknőben lévő szám (30, 40, 60, 95, stb.) azt jelzi, hogy milyen hőmérsékleten kell mosni a ruhát.

 

Számok helyett pontok is lehetnek. Egy pont 30 fokot jelent, két pont 40 fokot, három pont 50 fokot, a négy pont 60 fokot, az öt pont 70-et, a hat pont pedig 95 fokot.

 

A teknő alatti vonal azt jelzi, hogy kíméletes programmal kell mosni, a két vonal pedig az extra kíméletesség jele.

 

Ha a teknőben egy kéz van, akkor kézzel is lehet mosni a ruhát.

 

A háromszög a fehérítést jelzi. Az üres háromszög mindenféle fehérítés engedélyezését jelenti. Ha csak a klóros fehérítést kell tiltani, ezt a háromszögben lévő két párhuzamos vonal jelzi.

 

Ha semmilyen fehérítés nem alkalmazható, ezt a korábbi (2005-ben kiadott) szabvány szerint a háromszög teljes kitöltésével és X alakú áthúzásával jelezték, az újabb (2012-ben kiadott) szabvány szerint csak a körvonallal jelzett (belül üres) háromszög X alakú áthúzása jelzi.

 

A négyzet a szárításra vonatkozik. A dobos szárítógépben végzett szárításra a négyzetben elhelyezett kör utal. Itt a négyzet alatt elhelyezett 1 vízszintes vonal kíméletes, 2 vízszintes vonal a fokozottan kíméletes szárító program alkalmazására hívja fel a figyelmet.

 

A körben elhelyezett egy pont 50 fokos, a két pont 70 fokos a három pont pedig 90  fokos szárítást engedélyez.

 

Ha a kör teljesen ki van töltve, nem szabad fűtést alkalmazni. Abban az esetben, ha a dobos gépi szárítás nem megengedhető, akkor az X alakban áthúzott jelkép van.

 

A négyzetben szereplő vonalak a szárítás módját mutatják. Ha egy vonal szerepel, akkor a ruhát mechanikailag lehet vízteleníteni, ha két vonal van, akkor ez tilos.

 

A négyzetben elhelyezett vízszintes vonal fektetve történő szárítást jelent. Ha a mechanikai víztelenítés után fektetve szárítást ajánlanak, akkor ezt egy vízszintes vonal jelzi, ha pedig a mechanikai víztelenítés tiltott, akkor erre két vízszintes vonal hívja fel a figyelmet.

 

Ha a négyzet bal felső sarkában két 45°-ban dőlő vonal van, ez azt jelenti, hogy a terméket napfénytől védve, árnyékban kell szárítani.

 

A kézi vasaló a háztartási vasalásra utal. A vasaló rajzában elhelyezett pontok a megengedett maximális hőmérsékletre utalnak: egy pont 110 fok, két pont 150 fok, három pont pedig 200 fok.

 

Ha a vasalásnál gőzölős vasaló használata ajánlott, akkor ezt szöveges kiegészítéssel kell jelezni a vasalás jelképe alatt.

 

Végezetűl a kör a vegytisztításra utal. Az „F” betű a tisztításra alkalmas szénhidrogének, a „P” betű a perklór-etilén (tetraklór-etilén) alkalmazását és az „F” betű által engedélyezett oldószerek használatát is engedélyezi.

 

A „W” betű jelzi, ha a tisztító üzem speciális berendezéssel végzett kezelésként környezetkímélő, vízzel végzett nedves eljárást alkalmazhat a termék tisztítására.

 

A kör alatt elhelyezett 1 vonal itt is kíméletes, a 2 egymás alatti vonal fokozottan kíméletes kezelésre hívja fel a figyelmet.

 

Egzes ruháknál megjelenhet egy olyan szimbólum ami egy X alakban áthúzott, összecsavart kendőt ábrázol: ez a facsarás tiltását jelenti.

 

A szabványok szerint a cimkén a következő sorrendben lehetnek a jelzések: mosás, jelképe, szárítás, vasalás, végül vegytisztítás.

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én